RO
HU
EN
weboldal frissítések
Kapcsolat

COMUNICAT AL CONSILIULUI TERITORIAL AL ORDINULUI ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA FILIALA BIHOR


 

Consiliul Teritorial al OAR - Filiala Bihor întrunit în data de 01.07.2020 a hotărât preluarea prerogativelor privind exercitarea funcției de președinte al Filialei Teritoriale Bihor, de către domnul arhitect Cobe Aurel Ioan, vicepreședinte al filialei, coordonator al Grupului de Lucru Legislație, Cod Deontologic și Relații Instituționale, începând cu data de 01 iulie 2020 până la data organizării Conferinței Teritoriale extraordinare. 

Pentru mai multe detalii vă rugăm accesați documentul de mai jos:

Comunicat_al_Consiliului_Teritorial_al_OAR_Filiala_Bihor.pdf

15 - 16 mai 2014

Avem deosebita placere sa va anuntam ca printre primele misiuni ale noii conduceri a Filialei OAR Bihor în data de 15 si 16 mai 2014, se numără implicarea în două evenimente deosebit de importante pentru specialiștii în domeniul patrimoniul istoric şi cultural.

Un prim eveniment este reprezentat de Seria Conferințelor Internaționale de Teoria și Practica Reabilitării Patrimoniului Construit – TUȘNAD, în cadrul căreia Ordinul Arhitecților filiala Bihor este partener. În acest an conferința va fi găzduită de Cluj Napoca, în perioada 14-16 mai, având tematica Managementul contemporan pentru protecţia patrimoniului construit, iar vizita de documentare din cadrul acesteia se va desfășura la Oradea, în data de 15 mai cu începere de la ora 16 la Palatul Episcopal Romano-Catolic. Printre cei prezenți sunt: conf. dr. arh. Sergiu Nistor – președinte ICOMOS România, dr. Cristoph Machat – ICOMOS Germania, arh. Șerban Țigănaș - președintele Ordinului Arhitecților din România, arh. Șerban Sturza – vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, Peter Klaniczy – profesor Universitatea Tehnică și Economică Budapesta și Dacian Palladi – facilitator.

Cel de-al doilea eveniment este Ședința Consiliului Național al Ordinului Arhitecților din România, ultima din mandatul 2010-2014, întrucât în luna iunie se va desfășura, la București, Conferința Națională în cadrul căreia va fi ales noul for de conducere.

Filiala Bihor găzduieşte Ședința Consiliului Național al Ordinului Arhitecților din România, care va avea loc la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea, în data de 16 mai Sala Varadinum etaj. I, cu incepere de la ora 9.30.

Ordinea de zi a şedinţei de Consiliu cuprinde subiecte interesante in dezbatere pe masa arhitectilor delegati de la toate filialele din tara si anume - concursul de arhitectura si de amenajările spaţiilor publice.

Sedinta Consiliului se incheie intr-un mod festiv la ora 19.00 la Restaurantul Laurus din cadrul Hotelului Double Tree by Hilton din Oradea.

Atasat Programul zilei de 15 mai si detalii privind evenimentul.

Va astept cu drag.

Cu respect,

Angela Lupsea - coordonator evenimente

0788-363-482


Invitatie_CONFERINTA.pdf

Invitatie_cn.pdf

Program-15MAI-ORADEAOAR.pdf

OAR_text-Tusnad-2014.pdf


 

Joia din portic: Expoziţia „BOOM/ROOM – noua arhitectură estonă”

În cadrul seriei „Joia din Portic”, joi 16 ianuarie 2014, ora 17:30 a avut loc în sala de expoziţii aflată la parterul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti vernisajul expoziţiei „BOOM / ROOM - noua arhitectură estonă”.

Expoziţia a fost realizată de către Uniunea Arhitecţilor din Estonia fiind itinerată în Europa prin Institutul Eston din Budapesta. În Bucureşti, expoziţia a fost organizată de O.A.R., Filialele Bihor şi Bucureşti ale O.A.R. şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti în colaborare cu Camera Arhitecţilor din Hajdu-Bihar, Ungaria.

Cu ocazia vernisării expoziţiei, a fost semnat un protocol de colaborare între Filiala Teritorială Bihor a O.A.R. şi Filialala Teritorială Bucureşti a O.A.R.

Expoziţia este deschisă în perioada 16 ianuarie - 5 februarie 2014 între orele 10:00-18:00.

display

Projekt  "Építész Szervezetek közötti Határon Átnyúló Együttműködés"

A konferencia témája „Jogalkotás, városi revitalizáció és rehabilitáció a Nagyvárad-Debrecen határ menti térségben”, melynek időpontja 2012. szeptember 27. napja, helyszíne: Kölcsey Központ, Debrecen. Kettő tematikus részre bontva.

1. Speciális, kapcsolódó jogszabályok

2. Városi rehabilitáció – alkalmazott megoldások és jövőbeni koncepciók

A konferencia nyitó előadását Arató András István okl. építészmérnök, okl. urbanisztikai szakmérnök, címzetes egyetemi docens tartotta, aki a területrendezést és az építésügyet érintő, hatályos magyar jogszabályokról, azok gyakorlati alkalmazhatóságáról beszélt – elsősorban – a nagyváradi kollégáknak. Eme előadáshoz kapcsolódóan Jambrik Imre okleveles építészmérnök, városépítési – városgazdasági szakmérnök, mb. állami főépítész számolt be a 2011. első féléves magyar EU elnökség eredményeiről a városfejlesztés kapcsán. A továbbiakban Filippinyi Gábor, Virányi Zsolt, Péter Zoltán, Kertai László, valamint Muth Octavian előadásait hallgathatták a résztvevők. A konferencia zárásaként Papp József  Kós Károly díjas helytörténeti kutató vezetésével tettünk egy „belvárosi sétát”.

„Városi revitalizáció és rehabilitáció a Nagyvárad-Debrecen határ menti térségben”- című kiállítás megnyitójának (2012. november 08., 15.00 óra) keretén belül egy workshopra is sor került. Kiállítás időtartama: 2012. november 08.- 2012. november 30.

A kiállítást megnyitotta: Sziki Gyula Lechner Lajos-díjas, várostervezési osztályvezető.

A kiállítás "tárlat-vezetői" (a workshop keretein belül): Kovács Péter DLA okleveles építészmérnök, valamint Pafka Ernő nagyváradi műemléki építész. A kiállítás témája biztosította egy tapasztalati csere alapját a szakmai szervezetek között, így körvonalazva egy helyi különleges stratégia szükségletét, példákat vonultatva fel mindkét határ menti városból, bemutatva a felmerülő problémák megoldásait erről a területről, illetve, hogy mit tesz lehetővé a jelenlegi jogszabályi háttér Egyfajta összehasonlítási lehetősé volt ez arra is, hogy milyen szinten vettek részt a szakmai szervezetek a projektek lebonyolításában, és hogy volt-e hozzájárulás a helyi önkormányzat részéről.

konferencia a „SIKERES ÉS MEGVALÓSULT TERVPÁLYÁZATOK HAJDÚ-BIHAR-, VALAMINT BIHOR-MEGYÉBEN”- címmel  (2012. DECEMBER 13. -  AQUATICUM Termál és Wellness Hotel – „Európa-terem”)

A Konferencia keretén belül - melyen részt vettek magyar és román építész kollégák is – javasoltuk, hogy tapasztalataikat megosztva, tárgyaljanak a tervezők kiemelt szerepéről, a jelen témába bevonva a határ menti megyék adminisztratív és területfejlesztési hatóságait is. A remélt végeredmény, hogy ebből a „párbeszédből” kifolyólag jobban észrevehetőek lennének a lehetőségek, könnyebben megérthetnénk a felmerülő nehézségeket. Végső cél, hogy ihletet kapjunk ahhoz, amit csinálunk, mely folyamat eredménye egy magasabb szintű minőségi építészet lesz. Az építészeknek egyetlen céljuk van, az, hogy az építészet egy egészként legyen értelmezve, ugyanis a mindennapi élettől nem lehet külön választani, illetve céljuk még mindent elkövetni, hogy az épitészet jobb minőségű legyen. Az építészet megvalósításában három kategória van állandóan jelen: az emberek, mint megrendelők, lakóközösségek, akik észlelik az épitészetet, az építészek és mindazok, akik az épitészetben részt vesznek, a Kormányok, akik szabályokat állítanak fel, alkalmazzák őket és ösztönzik az építészetet. Az a módszer, hogy mindenki hozzájárul a jelen folyamat „finomhangolásához”, elvezet egy kombinatorikus és végtelen, de valós összhang szükségletéhez, konvergenciához és együttműködéshez.

„SIKERES ÉS MEGVALÓSULT TERVPÁLYÁZATOK HAJDÚ-BIHAR-, VALAMINT BIHOR-MEGYÉBEN” ”- című kiállítás megnyitójának (2013. január 10., 15.00 óra) keretén belül egy workshopra is sor került. Kiállítás időtartama: 2013. január 10.- 2013. január 31.

A workshopot a dAM (Alkotó Műhely Építész Egyesület) képviselői tartották.  A vetítéssel egybekötött előadás témája: „dAM – Nyári Alkotó Tábor – Biharugra”

A debreceni Alkotó Műhely (dAM) közel 3 éve próbál építészek kulturális színtere lenne, rendezvényekkel, előadásokkal, workshopokkal gazdagítani a helyi építészek programjait.

A kiállítás célja a határ menti területek összekapcsolása - az építészek / építészet segítségével, a gazdasági versenyképesség növelése Nagyvárad és Debrecen együttműködésével. A prioritási tengely átfogó célja a térség gazdasági versenyképességének erősítése, a társadalmi és gazdasági kohézió erősítése, az üzleti környezet fejlesztése és a humán erőforrások javítása révén. A work shop célja, hogy az építészek / tervezőirodák, illetve egyéb szakmai szervezetek között olyan jellegű kapcsolat jöjjön létre, melyben megjelenik az, hogy ki milyen tervvel / tudással „járul hozzá” a két város társadalmi-gazdasági kohéziójának az erősítéséhez.

www.arhitecthuro.ro HATÁRONÁTNYÚLÓ HONLAP

Az építész tervezésre szakosodott honlap könnyen hozzáférhető menükre strukturált, jól látható, így minden felhasználó könnyen hozzáférhet a keresett információhoz. A menüpontok a közvetített információkat nevesítik meg. A weboldalra építészet-, művészet- , design- és belső lakkberendezésről szóló közérdekű információk is felkerülnek.

A weboldal célja a projekt keretén belül megvalósuló tevékenységek bemutatása, az ezekkel kapcsolatos információk továbbítása a helyi média, a projekt célcsoportja illetve a nagyközönség számára.

A projektben résztvevő szervezetek célja ezzel segíteni az embereket, illetve a szakmát, hogy - könnyebben - elektronikus úton megismerjék egy város jellegzetes építészeti stílusát, történelmét és városfejlesztését, kulturális életét vizuális művészeteken keresztül, illetve turisztikai potenciálját és befektetési lehetőségeit.

A weboldal más szervezetek vagy állami intézmények szakmai honlapjaira hivatkozó linkeket is tartalmaz. Mivel minden szakmai szervezet határon átnyúló kulturális tevékenységet folytat, a honlap ezeket az információkat is tartalmazza.

A projektben résztvevő megyék építészeinek közös KATALÓGUSA az elmúlt egy év témáit, és annak eredményeit foglalja össze, az építészek / tervezőirodák munkáin keresztül – mely bemutatásra került a debreceni záró-sajtótájékoztató keretén belül 2013. február 19. napján a sajtónak és a résztvevőknek.

A „Két ország, egy cél, közös siker!” mondattal fémjelzett program célja a prioritásokban rögzített célok megvalósításának támogatása, az építészeket képviselő két kamara rendelkezésére álló eszközeivel. A projekt azt a célt tűzte ki, hogy kölcsönösen, egymás tudását felhasználva és kiegészítve, a határ menti régió lehetőségeinek minél hatékonyabb feltárása érdekében közös városfejlesztési és tervezési stratégia kerüljön kidolgozásra, bevonva ebbe a gazdasági szereplőket, illetve véleményezési lehetőséget biztosítva a magánszemélyeknek, közösségeknek. A közös projekt keretében sor került professzionális témákkal kapcsolatos kiállítások és konferenciák megtartására. A konferenciák elméleti eredményei adták a záró kiállítások témáját, a projekt céljait és annak „megvalósulását” a nyilvánosság, illetve az érdeklődők elé tártuk.  A két szakmai szervezet - Nagyváradról és Debrecenből - 2005 óta működik együtt és vállalásaik eddig is egyedülálló témákról szóltak, éppen ezért fontos a tapasztalatok jövőbeli cseréjének hosszú távú biztosítása és fenntartása.  

Az elmúlt egy esztendőben nagyon is aktuális és érdekes témákat feszegettünk, - néha nem csak - szakmai szempontok alapján. A projekt keretein belül megrendezett konferenciák és kiállítások rendkívül széles tematikus spektrumot jelöltek ki, olyan kérdéseket tűztünk napirendre, amelyekhez mindenki hozzá tud szólni (akár szakmabeli, akár nem), és amelyek (feltehetőleg) mindenkit érdekeltek. A pályázat időszaka alatt megrendezett szakmai találkozók során kölcsönösen ötletet meríthettünk, illetve megismerhettük a bemutatásra került „munkák” jogszabályi hátterét is.


Hungary-Romania Cross-Border Co-operation Programme 2007-2013

HURO/1001/329/2.1.2.

Two countries, one goal, joint success!

www.huro-cbc.eu, www. hungary-romania-cbc.eu

The content of this document does not necessarily represent the official position of the European Union.

 

  • Bejelentkezés

  • városháza

  • Megyei Tanács

  • Stiri

Hír
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Forrás, ill. további információk honlapunkon: http://hbmek.hu/
Buletin informativ săptămîna 38/2017
According to the Guide for Applicants for 11/b "Enhancing institutional capacity of public authorities and stakeholders and efficient public administration by promoting legal and administrative cooperation and cooperation between citizens and institutions" the project applicants have to be entities falling into one of the following categories
Buletin informativ săptămâna 27/2017
Nagyvárad – A nagy király legendája újra életre kelt Makoldi Sándor alkotásain, melyeket kiállítottak Debrecen testvérvárosában.
Asociația Românănă de Dreptul Construcțiilor are deosebita plăcere de a vă invita, in data de 29 iunie 2017, la seminarul "Building Information Modelling. Realitati si Perspective".
Primaria Cracovia si Asociatia Arhitectilor Polonezi, Filiala Cracovia, va invita sa participati la concursurile din cadrul Bienalei Internationale de Arhitectura din Cracovia, care va avea loc la Centrul de Congrese ICE, in perioada 12-13 octombrie 2017.
Domeniu de activitate a biroului: constructii civile, industriale, reabilitarea patrimoniului construit, urbanism.
2017.június 19–23 közötti időszakban, az Interreg V-A Románia Magyarország Program Közös Titkársága Információs Napokat és Partnerkereső Fórumot szervez, a második pályázati felhívásokkal kapcsolatosan (a második Nyílt pályázati felhívás, valamint a második Stratégiai projektjavaslatokra vonatkozó pályázati felhívás).
MÉK HÍREI 20.06.2017
A Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására. Határidő: 2017. október 31.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet fotópályázatot hirdet vidékünk épített örökségei témakörben.
A Holnap városáért Díj a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet. Arra ösztönözve őket, hogy megvan minden képességük és készségük arra, hogy jobbra, szebbre törekedjenek. A pályázatokat május 30-ig lehet regisztrálni.
A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztérmegújítási Nívódíj 2016 pályázatot.
A pályázatok beküldési határideje: 2017. június 18. (éjfél).
A HAJDU Cégcsoport árbevétele 2015. évhez hason­lóan 2016-ban is 13,5 mrd Ft volt. Míg 2015-ben az árbevételéhez mindkét termelő cég (HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és HAJDU Autotechnika Ipari Zrt.) azonos mértékben járult hozzá, addig 2016-ban az HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. ár­bevétele 10%-kal nőtt, ezzel a cégcsoport árbevételé­nek 55%-át generálta. Fennállásának 65. évében a cégcsoport 10 % feletti növekedést tervez.
Kis lépésnek, de óriási sikernek élem meg – nyilatkozta dr. Mikola Orsolya, a megbeszéléseken részt vevő FESZT-et képviselő jogász, – hogy megfontolták javaslatainkat, így 2017. június 1
Törvény a legutóbbi módosítása során a reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó előírásokkal egészült ki.
Ezúton felhívjuk figyelmüket, hogy a MÉK 2017. május 19-i Küldöttgyűlése elfogadta az "Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményei valamint a tervezői művezetés szabályai" szabályzat módosítását, amelyet a MMK által jóváhagyott 4.8. és 4.9. pontokkal egybeszerkesztve tesszük közzé.
A MÉK általi akkreditációja megtörtént: http://otir.mek.hu/index.php?m=&o=s&f=m&SID=3583
HBM ÉPKAM - H
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Művészeti Tanszéke KAR
A Romániai Építészek Rendje – Bihar Megyei Területi Kamarája tisztelettel meghívja Önt 2013. július 22. napjára, 13.00 órai (magyar idő szerint) kezdettel a Kamara kiállító termében (Nagyvárad, Republicii utca 15. szám) megrendezésre kerülő
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se va desfășura din iunie până în septembrie 2013 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.
In prezent, Consiliul Concurentei are in derulare mai multe investigatii in care sunt implicate companii de constructii sau furnizori de materiale, toate declansate prin autosesizare.
Informatii actualizate despre proiecte, santiere, lucrari si investitii noi din constructii si instalatii
Inovatie in design, aplicatii multiple, iulie 2013
STIRE TRANSFRONTALIERA
Link de redirectionare la stirile transfrontaliere
Revista presei 8-25 iunie 2013
Citeste online revista presei 6-20 mai 2013
Prezintă stirile de la partenerul extern.